История на

Дружеството на българите в Унгария (ДБУ) е основано през 1914 година от български градинари, живущи в Унгария. На 27 юли 1914 г. по инициатива на Лазар Иванов организационен комитет от 17 души решава да основе Дружество на българите в Унгария и започват да събират подписка за набиране на членове. За 6 дни 170 души се явяват, които даряват сумата от 4345 златни корони.

На 2 август 1914 година свикват общо изборно събрание. Предложеният от Стефан Гьоков устав единодушно бил приет и избират първият управителен съвет начело с Лазар Иванов.  Домакинът Димитър Димитров отстъпва жилището си на улица „Лоняи” за дружествен клуб.

През месец май 1916 година свикват събрание на колонията, на което решават да създадат фонд за построяване на училище и църква. През 1923 година в Мишколц отварят врати училището и параклиса.  1932 година от дарения на колонията е построен българският православен храм  „Св. Св. Кирил и Методий„  в Будапеща, 1953 г. започва набирането на средства за построяването на Българския културен дом. 445 семейства даряват общо 3 125 000 форинта за тази цел. През есента на 1957 година е открит културния дом.

Основната цел на Дружеството е запазването, съхраняването на традициите, както и разпостраняването на българската култура. Дружеството развива активна културна и организационна дейност, като по този начин запазва създадените през годините традиции.

Седалището на ДБУ, Българският културен дом, е основан през 1957 година и оттогава постоянно се организират културни и традиционни мероприятия, както и научни конференции. Всяка година честват традиционните празници  като Трифон Зарезан, Освобождението на България, Денят на славянската писменост и българската култура, Димитровден и др. Като признание за неговата дългогодишна дейност, през 1964 година Дружеството бе наградено с ордена „Кирил и Методий” - първа степен.

В новата история на ДБУ от 1977  до 1982 година с разширяване на сградата се обнови хотелската част с 34 стаи, както и ресторантска част с три помещения, затвърдявайки по този начин своята финансова независимост.

През 2009 година Дружеството на българите в Унгария чества своя 95 годишен юбилей. На 7 ноември 2009 г. на тържеството по случай юбилея то бе удостоено с възпоменателен плакет Иван Вазов от Държавната агенция за българите в чужбина.

На 18 декември 2009 г. в Унгарския парламент на председателят на ДБУ, Димитър Танев, бяха връчени възпоменателен плакет и грамота на Наградата за малцинствата, присъждана от министър-председателя на Република Унгария. За своето почти едновековно съществуване ДБУ най-много е допринесло за запазване на културата и самосъзнанието на българите в Унгария, както и за съхраняването на традициите им. Със създаването на множество цивилни организации (Българско младежко дружество, фондация „Pro Cultura Bulgarica” и др.), с действащи танцови състави, пенсионерски клуб, богат културен живот, и днес дружеството играе важна централна роля за запазване на националните ценности, в културния живот на българите в Унгария и неговото разпостраняване и представяне.

На 28 февруари 2010 г. на годишното събрание, членовете на дружеството за четвърти пореден път избраха за председател на ДБУ Димитър Танев.

Управителен съвет:
Председател: Димитър Танев
Зам. председатели: д-р Данчо Мусев, Иван Караилиев, Николай Велков
Изпълнителен председател: Владимир Калицов

Членове : Габриела Хаджикостова, Галин Тютюнков, Димитър А. Куцаров, Димитър Кушев, Драгета Белошинова, Емил Иванов, Иван Удварев, Илия Караилиев, Красимира Тихова, Кънчо Гърдев, Милка Петкова, Моника Тютюнкова, Никола Кушев, Симеон Варга, Стефан Ст. Попов, Цвятко Йоргов.

Контролна комисия:
Председател: Йордан Тютюнков
Членове : Веселин Владов, Елисавета Нацкина,  Петър Мичев, Янош Вълчев.