• Az egyesület története
  • Archívum
  • Nyugdíjas klub

Magyarországi Bolgárok Egyesületét (MBE) a Magyarországon élő bolgár kertészek alapították 1914-ben. 1914. július 27-én Lazar Ivanov kezdeményezésére egy 17 tagú szervezőbizottság elhatározza, hogy megalapítja a Magyarországi Bolgárok Egyesületét, és aláírásgyűjtést kezd tagok toborzására. 6 nap alatt 170-en jelentkeznek, és összesen 4345 arany-koronát adnak össze.

1914. augusztus 2-án összehívják az alapító közgyűlést. A Sztefan Gjokov által javasolt alapszabályt egyhangúlag elfogadják, és megválasztják az első elnökséget Lazar Ivanov vezetésével. Dimitar Dimitrov, az egyesület házigazdája átengedi a Lónyai u. 11. sz. alatti lakását az egyesületi klub céljaira.
Bővebben

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete – amelynek alapítási éve 1914 - az elmúlt évtizedek alatt az alapszabályában rögzített fő tevékenysége a Magyarországra letelepült bolgár közösség identitás megőrzésére, a nyelv ápolása, a kulturális és népi tradíciók generációkra való átörökítése.

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete 1955 -1957 között, közadakozásból felépítette – egyedülállóan a kisebbségek közül – művelődési házát- ahol az elmúlt 50 évben a fenti célok megvalósításának helyszínt tudott biztosítani a letelepült bolgárok számára. Elsősorban közadakozásból, másodsorban az elmúlt évtizedben történt politikai változások következtében, Magyar állami támogatással tudja fejleszteni tevékenységi körét, többek között a nyugdíjasok segítésével. A fentieknek köszönhetően az Egyesületnek lehetősége van arra, hogy a fiatal generáció háláját és köszönetét fejezhesse ki a ma már nyugdíjas korban lévő generáció számára.
Bővebben

Válasszon az alábbi kategóriákból

kezdooldal
Kezdőoldal
egyesulet
Egyesület
bolgar_rendezveny
Rendezvények

Média

Bolgár ünnepek
tars_intezmenyek
Társ intézmények
Kövess minket

Magyarországi Bolgárok Egyesülete

Címünk:
1097 Budapest, Vágóhíd u. 62.
Telefon:
Hétfőtől-csütörtökig 9-1630 között