Magyarországi Bolgárok egyesülete

Magyarországi Bolgárok Egyesületét (MBE) a Magyarországon élő bolgár kertészek alapították 1914-ben. 1914. július 27-én Lazar Ivanov kezdeményezésére egy 17 tagú szervezőbizottság elhatározza, hogy megalapítja a Magyarországi Bolgárok Egyesületét, és aláírásgyűjtést kezd tagok toborzására. 6 nap alatt 170-en jelentkeznek, és összesen 4345 arany-koronát adnak össze.

1914. augusztus 2-án összehívják az alapító közgyűlést. A Sztefan Gjokov által javasolt alapszabályt egyhangúlag elfogadják, és megválasztják az első elnökséget Lazar Ivanov vezetésével. Dimitar Dimitrov, az egyesület házigazdája átengedi a Lónyai u. 11. sz. alatti lakását az egyesületi klub céljaira.

1916 májusában összehívják a kolónia gyűlését, amelyen elhatározzák, hogy alapot hoznak létre az iskola és a templom felépítésére. 1923-ban Miskolcon megnyílik az iskola és a kápolna. 1932-ben a kolónia adományaiból felépül a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templom, 1953-ban pedig elkezdődik a gyűjtés a bolgár művelődési ház felépítésére. 445 család összesen 3 125 000 forintot adományoz e célra. A művelődési ház 1957 őszén nyílik meg, 1982-ben pedig megnyitja kapuit a szállodarészleg és az étterem.

Az Egyesület alapvető célja a Magyarországon élő bolgár nemzetiségű emberek hagyományainak megőrzése, ápolása, és a magyarországi bolgárok kultúrájának szélesebb körben való elterjesztése. Az Egyesület aktív kulturális és szervezőtevékenységet folytat, őrizve ezáltal az évtizedek alatt kialakult hagyományokat.

 Az MBE székháza, a Bolgár Művelődési Ház 1957-ben épült fel, és azóta folyamatosan tartanak benne kulturális és hagyományőrző rendezvényeket, valamint tudományos konferenciákat. Minden évben megrendezi a hagyományos ünnepeket, így Szőlőmetsző Trifon ünnepét, Bulgária felszabadulásának napját, a bolgár kultúra és a szláv írásbeliség napját, a Demeter-napot stb. Sokéves tevékenysége elismeréseként az Egyesület 1964-ben megkapta a Cirill és metód Érdemérem I. fokozatát.

Az MBE újkori történetében 1997-től 1982-ig épület bővítés révén kialakított egy 34 szobás szállodai részleget, illetve három helységből álló éttermi részt, ezzel megerősítve az anyagi függetlenségét.

Az MBE 2009-ben ünnepelte megalakulásának 95. évfordulóját. Az évforduló ünnepségen 2009. november 7-én Bulgáriából a határon túli bolgárok hivatala a több évtizedes munka elismeréseként Ivan Vazov emlékplakettel tüntette ki az egyesületet.

2009. december 18-án az Országházban Tanev Dimiter elnök átvette a Magyar Köztársaság miniszterelnöke által adományozott a Kisebbségekért Díj emlékplakettjét és oklevelét. Az MBE majdnem egy évszázados fennállása alatt a legtöbbet tette az itt élő bolgárok identitásának, kultúrájának megőrzéséért, hagyományaiknak ápolásáért. Számos civil szervezet létrehozásával (Bolgár Ifjúsági Egyesület, Pro Cultura Bulgarica Alapítvány stb.), működő két tánccsoporttal, nyugdíjas klubbal, színes kultúrális élettel ma is Magyarországon központi szerepet tölt be a bolgár nemzeti értékek megőrzésében, a magyarországi bolgárok kulturális életében és annak szélesebb körben való megismertetésével.

2010. február 28.-án tartott közgyűlésen, immár negyedik alkalommal, az egyesület tagjai megválasztották Tanev Dimitert az MBE elnökének és egyben az új vezetőséget is.

Vezetőség:

Elnök: Tanev Dimiter
Alelnökök: Dr. Muszev Dancso, Karailiev Iván, Velkov Nikolaj
Ügyvezető elnök: Kalicov Vladimir

Tagok: Belosinov Dragetta, Gardev S. Károly, Hadzsikosztova Gabriella, Ivanov Emil, Jorgov Cvjatko, Karailiev Illés, Kucarov A. Dimiter, Kusev Dimiter, Kusev Nikola, Petkova Milka, Popov E. Sztefan, Tihova Kraszimira, Udvarev Iván, Tyutyunkova Mónika, Tyütyünkov Galin, Varga Szimeon

Ellenőrző Bizottság:

Elnök: Tütünkov Jordán

Tagok: Nackina Eliszaveta, Micsev Péter, Valcsev János, Vladov Veszelin