|

2022. május 31-én tartotta meg tisztújító közgyűlését a Magyarországi Bolgárok Egyesülete

Pro Cultura Minoritatum Hungariae

A mai napon Karailiev Iván a Bolgár Országos Önkormányzat alelnöke vehette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat, több mint három és fél évtizedes példamutató, a magyarországi bolgár közösség érdekében végzett tevékenységéért.

 

Pro Cultura Minoritatum Hungariae

Gratulálunk Micov Ivánnak a megérdemelt elismerésért!

A mai napon a Bolgár Művelődési Házban átadásra kerültek a 2021. évi Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjak. Nagy örömünkre szolgál, hogy Micov Jordanov Iván elismerésben részesült a bolgár vallási közösségben és az egyházzenei életben végzett áldozatos, sok éves, magas színvonalú munkájáért. Az díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetiségekért is felelős tárca nélküli miniszter és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át.

 

A Bolgár Országos Önkormányzat "Március 3." díjjal tüntette ki Valeri Szimeonovot

A Bolgár Országos Önkormányzat Március 3. díjjal tüntette ki Valeri Szimeonovot, a bolgár Nemzetgyűlés alelnökét a bolgár-magyar barátság elmélyítéséért és a magyarországi bolgár közösség érdekében végzett munkájáért.
Varga Szimeon, Bolgár Nemzetiségi Szószóló március 2-án Szófiában, a Nemzetgyűlés épületében megrendezett ünnepségen adta át a díjat Valeri Szimeonovnak. Pozíciójával és befolyásával Valeri Szimeonov nagy mértékben hozzájárult a közösség létfontosságú problémáinak megoldásához. Közbenjárt azért, hogy a bolgár kormány 90.000 euró támogatást nyújtson a Bolgár Művelődéi Ház rekonstrukciójához, ami által Bulgária is hozzájárult ehhez a nagy jelentőségű projekthez.
A Magyar Állam támogatása mellett, Valeri Szimeonov, a bolgár Nemzetgyűlés alelnöke javaslatára a bolgár kormány is 1 millió euró támogatást biztosít az új kulturális-oktatási központ felépítéséhez a Bolgár templom és a Bolgár Művelődési Ház közvetlen közelében. Valeri Szimeonovnak köszönhetően kapta meg a Magyarországi Bolgárok Egyesülete a használati jogot a Vágóhíd utca 15. sz. alatti ingatlanra, amely magába foglalja a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomot is. Ennek eredményeképp az egyházi ingatlanban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre.
Dr. Muszev Dancso és Varga Szimeon a Soltész Miklós államtitkár által vezetett delegáció tagjai, amely kétnapos látogatáson tartózkodik Szófiában. Soltész Miklós köszönetet mondott Bojko Boriszovnak és Valeri Szimeonovnak a magyarországi bolgár közösségnek nyújtott támogatásért, és kiemelte, hogy Magyarországon 13 nemzetiség van, amelyek közül a bolgár az egyik legkisebb, de az egyik legerősebb is. Hozzászólásában dr. Muszev Dancso rámutatott, hogy egyre több bolgár politikus értékeli a határon túli bolgár közösségek szerepét, és komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ezek a közösségek hidat képezhessenek Bulgária és a világ között.

A Bolgár Országos Önkormányzat „Március 3.” díjat ad át Dr. Nikolaeva Marijának

A Bolgár Országos Önkormányzat „Március 3.” díjat ad át Dr. Nikolajeva Marijának a magyarországi bolgárok hagyományainak műveléséért és a bolgár kultúra megőrzéséért és terjesztéséért.
Nikolajeva Marija a bulgáriai Rusze-ban születetett 1933-ban.  
1958-ban férjével Mazsaroff Miklóssal, és édesanyjával együtt költöztek Magyarországra és letelepedtek Miskolcon.
2010-ig, összesen 52 éven át dolgozott Miskolc egyik legjobb szemész szakorvosaként - gyógyította a városban élő gyerekeket, fiatalokat és időseket is.
1995-ben megalakult a Miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, melynek Nikolaeva Marija alapító tagja volt, 3 évig elnöki tisztséget töltött be, majd 2009-ig a vezetőség tagjaként tevékenykedett a városban élő bolgárok összefogásáért. Sok éven keresztül volt tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak és kiemelkedő tevékenységével sokat tett a magyarországi bolgárok művészeti és a kulturális életéért.
13 évvel ezelőtt megalapította a „Mazsaroff Miklós képzőművészeti díjat”, melyet magánadományként maga finanszíroz. A díjjal a tehetséges fiatal képzőművészeket díjazzák és támogatják, hogy tovább folytassák alkotótevékenységüket.
Több kiállítást szervezett meg Miskolcon, Budapesten és Debrecenben.
Még 88 évesen is aktív, tervez és szervez, és a pandémia alatt megírta első önéletrajzi könyvét, „Életem itthon és otthon” mottóval, amelyet ki is adtak Szófiában, bolgár nyelven. Marijának 22 fős családja van. 3 gyermeke, 7 unokája és 5 dédunokája, akik Magyarországon születtek, de viszik tovább a bolgár hagyományokat. 

 

 

Трифон Зарезан

Честит Трифон Зарезан!

Един от най-веселите празници в общността ни.

Едни го обичат заради ритуала в двора на църквата, при който подрязваме лозата и я поливаме с вино.

Други заради  залъка от прясно опечената за празника погача,  глътката вино и свиването на  венеца от лозови пръчки.

Трети заради агнешката чорба и турнира по табла в културния дом.

Тази година ви честитим празника с този кратък монтаж от заснетите през годините на видеолента кадри и с няколко стари снимки.

Много от вас ще се познаят и може би ще забележат, че с времето едни са пораснали, други от нас са поостаряли, а някой са си отишли безвъзвратно...

Пазим традицията и като български народен празник го отбелязваме на деня на лозаря - 14 февруари, почитайки  всички лозари, градинари и винари.

 

Виртуална фотоизложба - Бабинден


Честит празник, мили жени!

В нашата общност от години се събираме да празнуваме Бабинден по това време. За съжaление тази година е по-различна. Пандемията ни попречи да се съберем. Но не може да ни попречи да сме заедно в спомените и мислите си. Предлагаме ви една малка виртуална фотоизлижба от мигове, откраднати от предишни години. Честитим празника на акушерките Виолета Фратер, Мария Кунчева и Естер Новаков.

Честит Бабинден!

 

A budapesti bolgár egyház vízkereszti szertartása a Dunán - 1931.

Iván-nap


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a mai napon jelentette be a IX. kerületi Vágóhíd utcai ingatlan szomszédságában álló Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartott sajtótájékoztatóján, hogy bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épül Budapesten, Ferencvárosban. A nemzetiségi intézmény várhatóan 2-3 éven belül készül el a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy 3 milliárd forintból: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, azaz több mint 350 millió forintot biztosít a beruházásra. 

A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról.

Az államtitkár szerint a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, valamint azt, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. A bolgárok több száz éves magyarországi jelenléte meghatározó mindkét nemzet tekintetében, az utóbbi száz év pedig valódi fejlődést jelentett a bolgár közösség számára - mondta Soltész Miklós.


 

Befejeződött a Bolgár Művelődési Ház bővítése!

Képek