Jana Dobreva: Homokpuzzle

JANA DOBREVA: HOMOKPUZZLE Fordította: Hadzsikosztova Gabriella és C. Nagy István

Magyarországi ősbemutató: 2012. március 23. 20 óra
További előadások: március 24., április 2. és 21. 20 óra

a Szkéné Színház, a FÜGE és a Vádli Alkalmi Színházi Társulás közös produkciója

Négy nő várakozik egy váróteremben. Négy különböző karakter találkozik tele fecsegésekkel és elhallgatásokkal, mondanivalóval és csenddel. Négy nő vár. Várják Őt: a Férjet, az Apát, a Pszichoanalitikust vagy csak valakit, aki segíteni tud. És amíg várnak, megpróbálják megformálni a kérdéseiket a mennyhez és a földhöz. Úgy gondolják manapság nehéz angyalt találni, a szörnyek száma pedig állandóan nő...

A kortárs bolgár szerzőnő különös címet viselő darabja: lírai tragikomédia. A cím, a szerző küzdelmére utal hősnőivel. Az írónő végérvényesen szeretné elrendezni hősei életének morzsáit, hogy helyükre kerülhessenek a homokszemek, és ezáltal fordulatot vehessen életük iránya is. És az így összeállt puzzle talán választ adhat olyan kérdésekre, mint a szeretet, az élet, a halál, az élet célja és, hogy melyik a helyes út, (ha egyáltalán van ilyen).

Jana Dobreva a modern világról, a mi összezavarodott, szeretet után sóvárgó világunkról fest képet, ebben az egyszerre könnyeket- és mosolyt-fakasztó lírai komédiájában.

A Homokpuzzle erőssége a jól felépített és gazdag dialógusaiban, valamint a történet váratlan fordulataiban rejlik. A szereplők lépésről lépésre fedik fel múltjukat és a szemünk láttára változik meg az életük. Mindez rengeteg játék lehetőséget nyújt a játszó színészeknek. A Szkéné Színház, a FÜGE és a Vádli Alkalmi Társulás közös előadásában négy olyan színésznő találkozik a színpadon, akik eddig még sosem játszottak együtt. A számos díjjal elismert (Jászai Mari-díj, Kossuth-díj) Bánsági Ildikó (1998 óta az Új Színház tagja) mellett, a két szabadúszó, Moldvai Kiss Andrea (korábban a Radnóti Színház tagja) és Simkó Katalin (2006-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemenen. Korábban a Maladype és a Forte Társulat tagja. Emlékezetes alakítást nyújtott a Katona József Színház Vadkacsa c. előadásában (r.: Ascher Tamás), amelyért elnyerte a Kritikusok Legígéretesebb pályakezdő díját.), valamint az eddig főleg Szolnokon játszó, a budapesti közönség körében talán kevésbé ismert Jankovics Anna kísérli meg előadásról-előadásra helyükre illeszteni a puzzle apró darabjait. A négy nőt Király Attila rendező fogja össze, akit főként színészként, koreográfusként ismerünk, de rendezett korábban már Békéscsabán vagy Kassán.


Anya - Bánsági Ildikó
élénk, üde, szereti az életet és a tavaszt. Nagyon jól van.    
Nő - Moldvai Kiss Andrea
nem szereti a tavaszt, még kevésbé az életet. Harapdálja az ujjait. Nagyjából jól van.
Lány - Simkó Katalin
Máriának hívják. Saját belső világa van. Nincs túl jól.
Egyetemista lány - Jankovics Anna
Időnként 26, időnként 28 éves. Állandóan lecsúszik a harisnyája. Nem tudja biztosan, jól van-e.


Dramaturg: Gyulay Eszter
Jelmez: Papp Janó
Rendező: Király Attila

Támogató: Füge, EJI