Bolgár Országos Önkormányzat

A jelenleg hivatalban lévő Bolgár Országos Önkormányzat 2007. március 23-án alakult meg. Elnöke dr. Muszev Dancso, alelnökei Andonov Alekszi, Hadzsikosztova Gabriella és Karailiev Iván.
 
Tagjai: Bajcsev Borisz Iván, Bajcsev Encsev Péter, Belosinov Dragetta, Bonev Jordán, Canov Hrisztov Marin, Dr. Irinkov Dimiter Mihály, Ivanov Emil, Jorgov Cvjatkó, Kalicov Vladimir, Kirkov Konsztantinov Vladimir, Kusev Nikola, Major Ádámné, Miskolczi Dimitranka Dimitrova, Tanev Dimiter, Tütünkov-Hrisztov Jordán, Tyütyünkov Galin, Valcsev-Ivanov János, Varga Szimeon, Varga Zsanett, Varró Norbert, Vladova Ivanova Ivanka.

A Bolgár Országos Önkormányzat szoros együttműködésre törekszik a Magyarországi Bolgárok Egyesületével, amely a magyarországi bolgárság legjelentősebb civil szervezete.

Az önkormányzat fontos feladatának tartja kulturális rendezvények, bulgáriai művészek vendégszereplésének megszervezését, valamint a legfontosabb bolgár szervezetek, művészeti csoportok és művészek (Malko Teatro, Roszica, Jantra, Martenica, Zornica és a vidéki önkormányzatok) lehetőségihez mérten való pénzügyi támogatását.

A BOÖ havonta kiadja a Bolgár Hírek című újságot, amely 2003-ban teljesen megújult (nagyobb terjedelmű, kétnyelvű és színes lett), és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az önkormányzat már 1200 családhoz juttatja el a lapot, vállalva ennek teljes költségét. A BOÖ negyedévente megjelenteti a Haemus bolgár-magyar kulturális és társadalmi folyóiratot, évente kiadja a Bolgár kalendárium című könyvet, és más könyvek kiadását is vállalja, illetve támogatja.

A BOÖ fenntartója a Bolgár Nyelvoktató Kisebbségi Iskolának, amely 2004. szeptember 1-én kezdte meg a működését az állami oktatás keretein belül.

A BOÖ nyaranta a Bolgár Ifjúsági Egyesülettel és a Soproni Bolgár Önkormányzattal Fertődön egyhetes, már hagyományos nyelvi és népművészeti tábort szervez az egész ország területéről érkezett bolgár és magyar fiatalok (kb. 80 fő) részére.

A BOÖ a központi állami költségvetésből támogatást nyújt a Bolgár Művelődési és Kulturális Kht.-nak a Bolgár Művelődési Ház fenntartására és alapvető tevékenységére.