Helyzetelemzés

Kiegészítő bolgár nyelvoktatás már 1994 óta folyik a Hriszto Botev Bolgárt-Magyar Általános Iskola és Gimnázium épületében a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának támogatásával. Ez az oktatás olyan iskolás gyerekek számára szerveződött, akik más magyarországi oktatási intézményben végzik tanulmányaikat, és az anyanyelvi ismereteiket ebben az oktatási formában szerzik meg vendégtanulóként.

Ennek az oktatási formának a működéséhez rendkívül fontos a szülők, tanárok és gyerekek kiemelkedően jó kapcsolata, ami kizárólag a célok közös kitűzésével és minden fél aktív közreműködésével elképzelhető. Ezért fontos minden olyan fórumot is létrehozni (szülői munkaközösség, iskolaszék, diákönkormányzatot), ami hozzá tud segíteni a nevelési feladatok megvalósításában.
A szülőkkel való kapcsolattartás formái:
  • szülői értekezlet
  • fogadóórák
  • egyénileg megbeszélt konzultációk
  • nyílt tanítási napok
  • közös programok
Emellett nagyon fontos a kapcsolattartás a bolgár társadalmi szervezetekkel és alapítványokkal, amelyek segítségével több programot szeretnénk együtt lebonyolítani – nemzeti ünnepek, hagyományok és szokások ápolása stb.

Jelenleg az iskola csak Budapest területén működik, néhány Budapest agglomerációjába eső település érintésével, de távolabbi célunk a vidéki gyerekeket is bevonni az anyanyelvi oktatásban utazó pedagógusok alkalmazásával.