A Jantra Bolgár Néptáncegyüttest 1996-ban alapították Magyarországon élő bolgár fiatalok. A Jantra arról az Észak-bulgáriai folyóról kapta az elnevezését, amelynek környékén található településekről származnak a magyarországi bolgárok. Azért esett a választás erre a névre, hogy mindig emlékezzünk őseinkre.

A Jantra néptáncegyüttes célja a bolgár néptánc, népzene és hagyományok ápolása, valamint azok megismertetése. A táncegyüttes az elmúlt években jelentős szerepet tölt be a magyarországi bolgár fiatalok identitásának megőrzésében. A táncegyüttes közel egy évtizedes fennállasa alatt arra törekedett, hogy a bolgár folklór páratlan sokszínűségét elsajátítsa, ezért repertoárjában Bulgária valamennyi néprajzi régiójának - Sop, Severnyaski, Dobrudzsai, Trák, Pirini - autentikus táncai megtalálhatók. Számos néphagyományt bemutató tánc is része a repertoárnak (pl: koledari, lazarki, rusalii). A táncegyüttes táncait eredeti bolgár népviseletekben adja elő, törekedve a teljes hitelességhez.

A táncegyüttes koreográfusai Kaia Ivonova és Hriszto Ivanov a Bolgár Állami Együttes volt koreográfusai.

A táncegyüttes munkájában magyarországi és bulgáriai népzenészek is részt vesznek, többek között a Bolgár Állami Rádió népzenekarának szólistái.

A táncegyüttes vezetői: Szalay Anna és Muszev Dancso

A táncegyüttes számos magyarországi és külföldi fesztiválon vett részt. Szerepelt Magyarországon, Bulgáriában, Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban és Máltán.

Fontosabb szereplések és eredmények:

• 1999 – Bulgária – Dobrudzsai Fesztivál – Határontúli Bolgárok Találkozója
  • 2000 - Olaszország - Massai Nemzetközi Néptáncfesztivál – legjobb tánc díj (IGF szervezése alatt)
  • 2001 – Csehország – Prágai Nemzetközi Néptáncfesztivál
  • 2003 – Bulgária – Velikovo Tarnovoi Nemzeközi Néptáncfesztivál (CIOFF szervezés)
  • 2005 – Spanyolország – Palma de Mallorca – Nemzetközi Néptánc Világfesztivál – Néptánc kategória 2. helyezés (több mint 60 résztvevő közül)

A táncegyüttes 2000-től szervezője és házigazdája a BULFEST (Bulgária Fesztivál) elnevezésű rendezvénynek, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend Budapesten és vidéken. A BULFEST keretén belül fellépet már a "Filip Kutev" Bolgár Állami Népi Együttes, a Magyar Állami Népi Együttes "Naplegenda" produkciójával, a Bolgár Állami Rádió zenekara a Slávia zenekar, Sebestyén Márta népdalénekes és Emir Kusturica "Cigányok Ideje" című film zenészei a "Bratcha Kadrievi" zenekar Makedóniából.

A táncegyüttes nagy hangsúlyt fordít a szakmai továbbképzéseknek, ezért minden évben néptánc és népzenei tábort szervez tagjainak, bulgáriai vendégtanárok meghívásával.

A táncegyüttes táncoktatói és tagjai minden évben bulgáriai tanfolyamokon és továbbképzéseken vesznek részt, illetve autentikus fesztiválokon végeznek kutatásokat.

A táncegyüttes tagja a Közép-magyarországi Néptáncszövetségnek.

Elérhetőségünk
Levelezési cím:   1093 Budapest, Lónyay u. 41.
Telefon:   +36 (1) 216 42 10
Fax:   +36 (1) 216 67 29
Mobil:   +36 (30) 433 32 76
Web:   www.jantra.org

Oktatás:
Kedd: 17.30-tól bolgár népdalok tanítása minden érdeklődőnek Canka Marinova énektanárral

Jantra táncpróbák:
Szerda és Péntek: 18.00-tól 20 óráig
Péntek: 17.00 órától kezdő csoport
18.30-tól 21.00 óráig felnőtt csoport

Roszica táncpróba
Péntek:
17.00 órától                minik (5 és 10 év között)
17.30-tól 18.30-ig      gyerekek (10 év felett)

Az oktatás és a próbák helyszíne a Bolgár Művelődési Ház (1097 Budapest, Vágóhíd u. 62.)