|

Nyugdíjas klub

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete – amelynek alapítási éve 1914 - az elmúlt évtizedek alatt az alapszabályában rögzített fő tevékenysége a Magyarországra letelepült bolgár közösség identitás megőrzésére, a nyelv ápolása, a kulturális és népi tradíciók generációkra való átörökítése.

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete 1955 -1957 között, közadakozásból felépítette – egyedülállóan a kisebbségek közül – művelődési házát- ahol az elmúlt 50 évben a fenti célok megvalósításának helyszínt tudott biztosítani a letelepült bolgárok számára. Elsősorban közadakozásból, másodsorban az elmúlt évtizedben történt politikai változások következtében, Magyar állami támogatással tudja fejleszteni tevékenységi körét, többek között a nyugdíjasok segítésével. A fentieknek köszönhetően az Egyesületnek lehetősége van arra, hogy a fiatal generáció háláját és köszönetét fejezhesse ki a ma már nyugdíjas korban lévő generáció számára.

Az elmúlt évek alatt kialakult hagyományok szerint a havonta egyszeri nyugdíjas klub találkozásain a Magyarországi Bolgárok Egyesülete egy ebéd erejéig vendégül látja  a nyugdíjas klub résztvevőit.

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete évente rendez kirándulást a nyugdíjas klub számára, évente változó helyszínnel, mint például: Miskolc, Debrecen, Eger, Nagyatád, stb. valamint lehetőség szerint a környező országok bolgár közösségeihez – pl. Szlovákia

ÁLLANDÓ JELLEGŰ PROGRAMOK A NYUGDÍJAS KLUB KERETEIN BELÜL:

 

  • Havi rendszerességgel bolgár író – olvasó találkozó
  • Filmvetítések
  • Kimondottan a nyugdíjasok számára előadói estek és teadélutánok, amelynek keretein belül fellépnek neves magyar vendégművészek, illetve Magyarországon élő bolgár zenészek, és színművészek.