|

MAGYARORSZÁGI BOLGÁR ORTODOX EGYHÁZ

A Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház a legrégebbi határon túli bolgár egyházközség, melynek budapesti központja a Bolgár Ortodox Egyház Közép- és Nyugat-Európai Egyházmegyéjének első székhelye volt.

A Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom 1932-ben épült a magyarországi bolgárok adományaiból, Árkay Aladár neves magyar építész tervei alapján. Különlegessége, hogy a magyar főváros egyetlen bizánci stílusú épülete.

A magyarországi bolgárok számára a templom a lelki és a vallási élet központja. Az épület a második világháború során jelentős károkat szenvedett, elvesztette csodálatos ólomüveg ablakait is. Hosszú éveken keresztül volt a magyarországi bolgárok vallási és kulturális életének legfontosabb színtere. A múlt század 30-as éveitől az 50-es évekig – amíg a Művelődési Ház meg nem épült, a templom a kölcsönös megértés, a hagyományok, a bolgár nyelv és vallás megőrzésének helye volt.

2016-ban a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház fennállásának centenáriumi évfordulója alkalmából rendezett ünnepi misét őszentsége Neofit bolgár pátriárka celebrálta a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban.