|

Jantra Bolgár Néptáncegyüttes

A Jantra Bolgár Néptáncegyüttest bolgár származású fiatalok alapították 1996-ban Budapesten. Művészeti vezetői Szalay Anna és Muszev Dancso.
Az együttes igyekszik visszaadni a bolgár folklór sokszínűségét, ezért repertoárja magában foglalja Bulgária valamennyi etnográfiai régiójának autentikus táncait. 
Az általuk előadott eredeti és tematikus táncokat bolgár koreográfusok állítják színpadra.
Az együttes a Jantra folyóról kapta a nevét, mely Bulgária azon területein halad keresztül, ahonnan a magyarországi bolgárok legnagyobb része származik. A tánccsoport fő célja a bolgár folklór és néptáncok megőrzése és népszerűsítése Magyarországon és külföldön egyaránt. Fontos szerepet vállal a magyarországi bolgár fiatalok nemzeti öntudatának ápolásában. 
2010-ben a Jantra Néptáncegyüttes kiváló minősítést kapott a CIOFF Bulgáriától. A bolgár kultúra és hagyományok terjesztéséért és ápolásáért az együttes 2011-ben rangos állami kitüntetésben, a Kisebbségekért Díjban részesült.
2000-től a Jantra Néptáncegyüttes szervezője és házigazdája a BULFEST (Bulgaria Festival) rendezvénynek, mely immár Budapest határain túl is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Az együttes állandó zenei kísérője a Boros Csilla és Gera Attila által 1997-ben alapított Pravo Zenekar.


 

Roszica Gyermek Néptáncegyüttes

Az érzés, hogy bolgár vagy, nem csupán a nyelvben, a szavakban lakozik. Ott van a gondolatokban, a szívekben, a lépésekben, a dalokban, a ritmusokban.

Ezzel az érzéssel alapította meg Muszev Dancso és Szalay Anna a Roszica Gyermek Néptáncegyüttest. Tudták, hogy a folyó csak akkor nem szárad ki, ha más vizek, folyók és patakok ömlenek belé.

Szimbólumot találva abban, ahogy a Roszica folyó a Jantrába ömlik – éppen azon a vidéken, ahonnan a magyarországi bolgárok legnagyobb része származik –, Roszica néven újabb együttest alapítottak a legkisebbeknek. Közösségünk legifjabb tagjai itt teszik meg első lépéseiket a tánc világában.

Az együttest a CIOFF Bulgária kiváló minősítéssel tüntette ki. Történetének egyik legfontosabb elismerése a 2017-ben odaítélt Nemzetiségekért Díj.


 

Zornica Hagyományőrző Együttes

Az együttest 2000-ben alapította Zafirova Liljana.

Az idő múlásával az esztendők kemény munkája élvezetté vált, és családdá formálta a tagokat. Húsz nőt, akik korban különböznek, de lelkükben egyek. Bolgár nők, akik sok bolgár családot és barátot bevontak a közösségbe.

Egyesülve a tánc iránti szeretetben, a bolgár népdalok és szokások iránti érdeklődésben és a vágyban, hogy másokkal is megosszák az autentikus bolgár folklór szépségét, olyan műsorokat hoznak létre, amelyek szerves részét képezik a közösség ünnepeinek. A Bábanap, Szőlőmetsző Szent Trifon napja, Szent György napja, május 24-e és Szent Demeter napja velük teljes. Emlékeznek, tiszteletet adnak, őriznek, életben tartanak. Át kívánják adni a jövő nemzedékeinek mindazt, amit az évek folyamán tanultak, felfedeztek és felhalmoztak.