|

Aktuális hírek

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Május 25-én megnyitottuk és felszenteltük a Bolgár Kulturális és Oktatási Központot, és megünnepeltük Szent Cirill és Szent Metód testvérek, a bolgár ábécé, oktatás és kultúra, valamint a szláv irodalom napját.

Az ünnepség hivatalos vendége volt Rumen Radev, a Bolgár Köztársaság elnöke és Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke, akik a közösség vezetőivel együtt felavatták az újonnan épült épületet, a bolgár szellemiség, nyelv és kultúra új, magyarországi központját.

A hivatalos megnyitó programján közreműködött a Jantra Néptáncegyüttes, a Pravo zenekar és a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai – Hrisztova Mónika, Barnóczki Bogdán, Huppert-Antonov Iván, Katona Viktória és Papp Lili, valamint a Pravo zenekar és Básits Branka.

Dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az új Bolgár Központ felépítésével közösségünk évszázados álma válik valóra, hogy egy helyen bolgár és szellemi-kulturális központot hozzunk létre.

Az új épület ünnepélyes megnyitója után megtekinthettük a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda műsorát, élvezhettük a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjainak csodálatos és nagyon profi előadását, a Roszica, Jantra, Bilyana és Martenica néptáncegyüttesek, és a Zornica Hagyományörző Néptáncegyüttes előadását.

Az ünnepség különleges vendége volt a Bolgár Nemzeti Rádió népzenei zenekarának szólistáiból álló Szlavia zenekar.

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Május 25-én megnyitásra és felszentelésre került a Bolgár Kulturális és Oktatási Központ, közösségünk új és rendkívül fontos szellemi tere.

Az ünnepség hivatalos vendége volt a Bolgár Köztársaság elnöke, Rumen Radev és Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás, akik a közösség vezetőivel együtt nyitották meg az újonnan elkészült épületet, mely a két állam támogatásával épült meg.

Köszöntő beszédében Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke kijelentette, az új bolgár központ megépülésével közösségünk évszázados álma valósult meg, hogy egy helyen hozzunk létre egy bolgár szellemi-kulturális centrumot. „A kör bezárult. Szemben van a templom, mögöttünk az iskola, jobbra a művelődési ház. A szeretet, melyet évek óta hordozunk a szívünkben anyaországunk, Bulgária iránt, erőt adott, hogy felépítsük a mi kis Bulgáriánkat itt, Magyarország hívében.”

A Bolgár Köztársaság elnöke, Rumen Radev közölte, bolgár elnökként büszkeséggel tölti el, hogy Magyarországon a legmélyebb elismerés hangján beszélnek a bolgár közösségről, az itteni bolgárokat mindenki szorgalmas, becsületes, jó üzleti érzékkel megáldott, jövőbe tekintő emberekként ismeri.

Dr. Sulyok Tamás kijelentette, hogy mindazok, akik hozzájárulnak a bolgár identitás és közösség
megőrzéséhez Magyarországon, elismerést érdemelnek munkájukért.

Kívánjuk, hogy a bolgár szellem, nyelv és kultúra új magyarországi központja váljon közösségünk
üdvére!

Честит светъл празник на всички българи!

Днес празнуваме най-българския, най-хубавия, истински, духовен, наш празник - деня на българската просвета, култура, знание и писменост... Почитаме Светите братя Кирил и Методий. Да пребъдем одухотворени, горди и силни!

Meghívó

Szeretettel meghívjuk Önöket május 25-én, 15:00 órakor a tradicionális gálakoncertre Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, oktatás és kultúra és a szláv írásbeliség ünnepe alkalmából.

A műsorban fellép:
Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda,
Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola,
Roszica Néptáncegyüttes,
Jantra Néptáncegyüttes,
Zornica Hagyományőrző Együttes,
Martenica Néptáncegyüttes,
Biljana Néptáncegyüttes,
Pravo zenekar
Táncház a Bolgár Nemzeti Rádió népi zenekara szólistáiból álló Szlavia zenekarral.

Megemlékezés Cirill és Metód szent testvérekről Zalaváron

Május 21-én koszorúztuk meg Szent Cirill és Szent Metód emlékművét Zalaváron a Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, oktatás és kultúra és a szláv írásbeliség ünnepe alkalmából.

Május 17-én tartották a Magyarországi Bolgárok Egyesületénak éves közgyűlését

Tanev Dimiter, az Egyesület elnöke ismertette a 2023-as pénzügyi beszámolót és a 2024-es pénzügyi tervet. 
Hadzsikosztova Gabriella reflektált az elmúlt év kulturális életére, és megosztotta az idei év rendezvényeinek tervét. 
Muszev Dancso, a Bolgár Országosi Önkormányzat elnöke és az Egyesület elnökhelyettese tájékoztatta a jelenlévőket a közelgő helyi önkormányzati választásokról és ismertette azok menetét. Megosztotta a Bolgár Kulturális és Oktatási Központ megnyitásával kapcsolatos gondolatait is. 
Karailiev Iván beszéde a tánccsoportok szerepéről és a fiatalok bevonásáról a közösség életébe szintén fontos volt. 
Egyperces néma csenddel adóztak az Egyesület elmúlt évben elhunyt tagjainak emléke előtt.

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Két évvel ezelőtt, 2022. május 17-én történt a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ első kapavágása.

Május 11. - Szent Cirill és Szent Metód testvérek tiszteletének napja

Ezen a napon a bolgár ortodox egyház az első tanítók, a legrégebbi bolgár ábécé, a glagolita ábécé, megalkotói előtt tiszteleg.
Munkájuk rányomta bélyegét a szláv és az egész európai civilizáció fejlődésére.

Szent Cirill és Szent Metód freskója az Izvor kolostor templomából, Izvor falu, Északnyugat-Bulgária.

Beiratkozás a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvodába

Szeptembertől a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvodának új otthona lesz. Saját otthona a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ újonnan épült modern épületében, a Vágóhíd utca 19. szám alatt. Világos, napfényes, tágas terekkel, vadonatúj, megrendelésre készült modern bútorokkal berendezve. Itt a gyerekek mindkét nyelven játszhatnak, tanulhatnak és fejlődhetnek, bolgár néptáncot és dalokat sajátíthatnak el, színházat nézhetnek, játszhatnak a vadonatúj udvaron. Új barátokat szerezhetnek és szeretetet kaphatnak.
Az új óvodát előre egyeztetett időpontban meg lehet látogatni és meg lehet tekinteni.
A beiratkozás 2024. április 15-16-17-én lesz.

Időpontok:

  • 15-én 10.30-15:30-ig
  • 16-án 13:00-17:00-ig
  • 17-én 13:00-15:30-ig.

Elérhetőségek:
Óvodaigazgató:
Donkó-Rácz Katalin
Cím: 1097 Budapest, Vágóhíd utca 35-37. (jelenleg a Kerekerdő Óvoda külön
épületegységében)
Tel.: +36 20 250 7339
bolgarovi@gmail.com

Jelen pillanatban folyik a bútorok összeszerelése, az árnyekolók és a párakapu felszerelése, a virágok és a bokrok ültetése.

Ünnepi megemlékezés

Az 1848-as forradalom és szabadságharc alkalmából emlékeztünk a hősökre a Dunyov István szobornál és az emléktáblájánál a XIII. kerületben.

A XIII. Kerületi Önkormányzat nevében koszorút helyezett el Csiga Gergely alpolgármester és Karácsonyi Zoltán önkormányzati képviselő.

A Bolgár Országos Önkormányzat nevében koszorút helyezett el az önkormányzat elnöke - Dr. Muszev Dancso, a XIII. Kerületi Bolgár Önkormányzat nevében Varga Zsanett - elnökasszony és Fikó Nacsó elnökhelyettes.

Az Ákombákom Tagóvoda pedagógusai, készítettek a kis óvodásokkal zászlócskákat megemlékezve a hősről! A zászlókat a szobor köré helyezték el.

Nekünk, itt élő magyaroknak és bolgároknak közös céljaink, közös értékeink mellett, közös hőseink is vannak.

Почина Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Поклон!

На стогодишнияюбилей на българската православна църква в Унгария, отпразнуван през 2016 година в Българския православен храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща, Негово светейшество отслужи тържествените литургии.

Március 3-án a Bolgár Művelődési Házban került sor Bulgária nemzeti ünnepe, és a Magyarországi Bolgárok Egyesületének 110. éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségre

Köszöntőt mondott Tanev Dimiter, az Egyesület elnöke és Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. Ezután a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, dr. Muszev Dancso átadta a Március 3. díjat Kalicov Gizellának és Kirov Péternek.

A két díjazottat tapssal köszöntötték.

Az ünnepi est csúcspontja a Trio Vladigerov koncertje volt, amely elnyerte a közönség lelkes tapsát, amely többször is ráadással jutalmazta a három virtuózt.

Bolgár ivókút avatása Rákoskerten

Március 3-án felavattuk és megszenteltük a bolgár ivókutat Rákoskerten, a Schell Gyuláné téren.

Meghívó

Kosztadinov Szlavcso és Irinkov György

2014-ben a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, fennállásának 100 éves évfordulójának alkalmából rendezett gálakoncerten az Egyesület elnöke, Tanev Dimiter és a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Dr. Muszev Dancso kitüntetést adott át az Egyesület két korábbi elnökének, Kosztadinov Szlavcsónak és Irinkov Györgynek.
Ők már nem ünnepelhetnek velünk, de tisztelegjünk emlékük előtt és gondoljunk rájuk hálával.

Magyarországi Bolgárok Egyesülete

Lazar Ivanov teteveni származású kertész kezdeményezésére 1914. július 27-én egy 17 fős szervezőbizottság egyhangúlag elfogadja az Egyesület megalapításának ötletét és aláírásgyűjtést kezdeményez tagtoborzás céljából, hogy augusztus 2-ára, Illés napjára közgyűlést hívhasson össze. Lazar Ivanov mindössze 6 nap alatt 170 embert toboroz, akik összesen 4345 aranykoronát adományoznak.

1914. augusztus 2-ára alakuló gyűlést hívnak össze. A Sztefan Gjokov által javasolt alapszabályt egyhan¬gúlag elfogadják, s megválasztják az első elnökséget, élén Lazar Ivanovval. Dimitar Dimitrov átengedi Lónyay utcai lakását az egyesület céljaira. Lazar Ivanov emlékezetes szavai a tudás és hit felé vezető utat mu¬tatják. „A jövőt nem csupán kapával, hanem Istenbe vetett hittel és nyitott szemmel kell építeni. A szemet pedig a tudomány nyitja fel.”

1916. május 27-én a gyűlés alapot hoz létre az iskola és a templom megépítésére, mint a műveltség és a szellem pilléreinek megszilárdítására.

A Magyarországi Bolgárok Egyesületét díjak sorával tüntették ki. 1964-ben elnyerte a Cirill és Metód Érdemrend első fokozatát. 2009-ben a Határon Túli Bolgárok Hivatala Ivan Vazov emlékplakettel tüntette ki a szervezetet. Ugyanabban az évben a Magyar Köztársaság miniszterelnöke magas rangú állami kitüntetésben, Kisebbségekért Díjban részesítette az Egyesületet. A díjat Tanev Dimiter, az Egyesület elnöke vette át.

2021- ben a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Tanev Dimiternek, a Magyarországon élő bolgár közösség identitásának és kulturális örökségének megőrzését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Február 11-én megünnepeltük Szent Trifon vértanú ünnepét

Közösségünkben régi hagyomány a szent emlékének megünneplése, akit a bolgár szőlősgazdák és kertészek védőszentjének tartanak. Ha megvizsgáljuk a magyarországi bolgárkertészet történetét, azt vehetjük észre, hogy a kertészek éppen e szent vértanú ünnepén tértek vissza az anyaországból, hogy megkezdjék az új mezőgazdasági évet. Szent Trifon vértanú napján elődeink eljöttek a templomba, hogy köszönetet mondjanak Istennek és áldását kérjék munkájukra.

A budapesti egyházközség tagjai idén sem változtattak a hagyományon, a február 11-i dátumot az egyházközségi tanács döntése alapján választották.

A szentmisét idén is az ezen a napon hagyományos vízszentelés követte, utána pedig körmenetet tartottunk, majd megmetszettük a szőlőt a templom udvarán. A jó kedvhez hozzájárult egy korty melengető bor és az áldomási bárányleves, amiből az ünnep végén mindnyájan kaptunk.

A Szent liturgia a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban a Trifon vértanú napja alkalmából és az ezt követő szőlőmetszés után a templom udvarában sor került a már hagyománnyá vált táblabajnokságra a Bolgár Művelődési Házban.

А győztes a bajnoki kupa mellett egy kétszemélyes vacsorát költhet el az újonnan megnyílt Bulgarden bolgár étteremben.

Megnyitotta kapuit а Fehér Holló utca 6. szám alatt a felújított bolgár étterem, a Bulgarden

Fedezze fel a bolgár gasztronómia sokszínűséget és ízvarázsát!

Honlap:www.bulgarden.hu

Telefonszám: +36705209068

Foglalás:foglalas@bulgarden.hu

Nyitvatartás: hétfő - vasárnap: 11:00–22:00

Vasárnap, január 29-én a bolgár asszonyok újra összegyűltek, hogy megünnepeljék a bábanapot a Bolgár Művelődési Házban

A régi szertartás után a babák türelemmel viselték az áldásokat, a vajjal és mézzel történő megkenést, hogy egészségesek és szerencsések legyenek, illetve a piros fonallal való feldíszítést – a lányokat azért, hogy hosszú és sűrű hajuk legyen, a fiúkat pedig azért, hogy legyen bajuszuk és szakálluk. Az édesanyák bemutatták a közösségnek a kisbabákat, és minden édesanya elmondta, hogy hívják a gyermekét és mennyi idős. Minden baba kapott ajándékot a közösség nevében: egy rend ruhácskát, játékot és ezüstkeresztet. Ajándékot kapott a bábaasszony – Zafirova Lili, aki elvégezte a szertartást a fatönk felett és megkente a csecsemőket. Törölközőt, szappant és virágot kapott Fráter Violetta is, aki elismert szülésznő. A műsorban énekelt a két testvér Pap Lili és Nika, valamint Katona Viktória. Simon Attila kísérete őket zongorán. A Zornica Hagyományőrző Együttes megajándékozott minket néhány bolgár dallal és tánccal. A zsűri tagjai – Cvetkova Emília, Nadezsda Pejkova és Boneva Pavlina – lelkesen végigkóstolták a számtalan sok ételt, hogy kiválasszák a négy kategória – előétel, főétel, desszert és hagyományos bolgár étel – győzteseit

Újévi bál

2023. január 5-én a Bolgár Művelődési Ház ismét otthont adott a hagyományos újévi bálnak.

A Roszica és a Jantra táncegyüttes fiútagjai autentikus „koledár” táncukkal ismét felpezsdítették a termet. A kis szurvázók pedig elsőként a házigazdát, Tanev Dimitert veregették meg saját kezűleg készített virgácsaikkal. Régi bolgár szokás szerint ilyenkor egy kis pénzérmével kell megajándékozni a szurvázókat. Az esemény főszervezőjének, a Magyarországi Bolgárok Egyesületének nevében Tanev Dimiter elnök minden jelenlévőnek jó egészséget és sikerekben gazdag új évet kívánt, és köszöntött minden névnapost, akik ajándékban is részesültek a közösség nevében.

Nemzetiségekért díjat kapott Valcsev János

A mai napon a Bolgár Művelődési Házban adták át a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek elismerésére szolgáló Nemzetiségekért Díjakat. Valcsev János nagyon sokat tett a magyarországi bolgár közösségért. 1998 óta tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak. Hosszú éveken óta és jelenleg is a Miskolci Bolgár Önkormányzat elnöke. Gratulálunk!

Karácsonyi ünnepség

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete karácsonyi ünnepséget szervezett a bolgár közösség legidősebb tagjainak, amely az évek során a hagyományos ünnepi naptár részévé vált. Idén december 12-én a Bolgár Művelődési Ház nagytermében több, mint 100 meghívott gyűlt össze. A szervezők ötlete az, hogy karácsonykor összehozzák közösségünk idősebb tagjait, lehetőséget adva számukra, hogy egy meghittebb környezetben ünnepelhessenek – hogy együtt töltsenek el néhány órát, hogy nyugodtan beszélgethessenek, hogy megoszthassák egymással az izgalmat és az örömöt. Az ünnepi ebéd mellett idén a vendégek a Zornica Hagyományőrző Táncegyüttes előadását és a Malko Teatro kifejezetten az ünnepre készült zenei műsorát élvezhették. Az ünnepi ebéd végén mindenki kapott egy szerény ajándékot a Magyarországi Bolgárok Egyesületétől, jó kívánságokkal a közelgő ünnepekre.

A bolgár kertészek útja

II. tudományos konferencia

Budapest, 2023. november 30.

2023. november 8-án ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással kerültek átadásra a Magyarország Kormánya támogatásból felújított somogycsicsói bolgár katonai sírok és temetőkereszt

Az ünnepségen jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, őexc. Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Szászfalvi László, Somogy vármegye 2. sz. választókerülete országgyűlési képviselője, Varga Szimeon, a Magyar Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója, dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Fehér Gábor alezredes, a Somogy Vármegyei Területi Védelmi Bizottság titkára, Győri Tamás százados, a Magyar Honvédség Kaposvári Toborzó Központ megbízott parancsnoka, Faggyas József, Somogycsicsó polgármestere, Karailiev Iván, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete alelnöke, valamint Tyutyunkova Mónika, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház Egyházbizottságának elnöke. A hősök sírjait Tancso atya szentelte meg.

November 28-án megünnepeltük Demeter napját

Csodálatos előadások, ragyogó arcok, gazdag ételkínálat, ünnepi kórus és méltó ünneplés a bolgár kertészek adományaiból épült otthonban.

Közösségünkben régi hagyomány, hogy Demeter napját a régi naptár szerint tartjuk, mindig az ünnephez legközelebb eső szombaton. Ez a magyar országi bolgárok egyik legjelentősebb ünnepe. A ma Magyarországon élő bolgárok ősei három nagy migrációs hullámban érkeztek ide. Az első hullám az 1365 és 1426 közötti időszakban települt be. A második hullám 1688 és 1744 között érkezett. A harmadik hullám 1860-ban vette kezdetét. Magyarországra elsősorban kertészek érkeztek. Eleinte a kertészcsapatok (az ún. tajfák) kétlaki életet éltek Bulgária és Magyarország között. Márciustól novemberig dolgoztak zöldségtermelés céljára bérelt földjeiken, télire pedig visszatértek szülőföldjükre. A 20. század elején sok kertész földet vásárolt, és családjával együtt letelepedett Magyarországon. Az ő utódaik alkotják napjaink magyarországi bolgár közösségének magvát. Éppen ezért Demeternap az egyik legfontosabb ünnepe. A vendégeket Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke köszöntötte. A hagyományos ünnepi asztalt Tancso atya szentelte meg, aki a jelenlévőket is megáldotta. A programban fellépett a Jantra Néptáncegyüttes, a Zornica Hagyományőrző Együttes, a Martenica Néptáncegyüttes, valamint Básits Branka és Szlobodán Wertetics zenekara.

A rendezvény megvalósult Magyarország Kormányának Támogatásával.

Magyar-bolgár barátság napja

2023. október 19-én, a magyar-bolgár barátság napja alkalmából virágot helyeztünk el a Rilai Szent János emlékére az Esztergomi Bazilikában.

Az ünnepség hivatalos vendégei voltak:

Őexcellenciája Iliana Yotova asszony - a Bolgár Köztársaság alelnöke, Nadja Mladenova asszony - az alelnök kabinetfőnöke, Őexcellenciája Hriszto Polendakov úr - a Bolgár Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, Soltész Miklós úr - Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Muszev Dancso úr - a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Tanev Dimiter úr - a Magyarországi Bolgárok Egyesületének elnöke, Varga Szimeon úr - a Magyar Országgyűlés bolgár szószólója, Plamen Pejkov úr - a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója, Lacsezar Popov - protopap, Tircsi Richárd úr - a Miniszterelnökség Nemzetiségi Főosztályának vezetője.

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai, a helyi bolgár önkormányzatok elnökei, a Bolgár Ortodox Egyház, a moldvai bolgárok és a magyarországi bolgár közösség képviselői.

A virágok elhelyezését követően a vendégek az esztergomi Keresztény Művészeti Múzeumba mentek, a "Bulgária szíve. Mesterművek a Rila kolostorból" című kiállítás megnyitójára.

Ünnepi koncerttel zárult a rendezvény a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban.

Hriszto Botev

Június 2-án Hriszto Botev és a Bulgária szabadságáért elesettek emlékének tisztelete napján virágokat és koszorúkat helyeztünk el Hriszto Botev emlékművénél a budapesti Bolgár Művelődési Ház udvarán. Az emlékművet a Magyarországon élő Ognyan Kozhuharov bolgár szobrászművész készítette. A Szent Cirill és Szent Metód templom harangja, amely a kultúrházzal szemben található, bolgár idő szerint 12 órakor szólalt meg.

Cirill és Metód napja, a bolgár oktatás és kultúra ünnepe

Május 20-án a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartottuk a szent fivérek, Cirill és Metód, a bolgár ábécé, oktatás és kultúra, valamint a szláv írásbeliség ünnepét.

Köszöntő beszédet mondott Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete és Dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

A Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvodába járó gyerekek és a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai csodálatos, professzionálisan előkészített programot adtak elő. E nagyszerű gyerekek és diákok, akikre joggal lehetünk büszkék, versekből és dalokból összeállított csokorral kedveskedtek nekünk. Előadásuk fináléjaként felhangzott a bolgár oktatás és kultúra himnusza, az 1892-ben született „Indulj, újjászületett nemzet” is. Szövegének szerzője Sztojan Mihajlovszki, aki első alkalommal a „Miszal” című folyóiratban publikálta művét. 1901-ben Panajot Pipkov zeneszerző egy tankönyvben meglátta a költeményt, és elhatározta, hogy megzenésíti. A himnusz 14 versszakból áll, melyekből napjainkban többnyire az első hatot szokták énekelni. A költeményt 21 nyelvre fordították le.

Vendégeink voltak a sármelléki iskola diákjai, akik szintén tanulnak bolgárul. Dr. Muszev Dancso ünnepi köszöntőt mondott, és virágcsokrot adott át közösségünk minden tanárának, egyetemi oktatójának, írójának, költőjének, fordítójának, zenészének, festőjének és színházi emberének.

A program részeként élvezhettük a Roszica táncegyüttes legifjabb táncosainak bemutatkozását, a Jantra Néptáncegyüttes észak-bulgáriai tánca pedig lelkes tapsvihart váltott ki a közönségből. Nagyszerű hangulatot teremtettek a Martenica Néptáncegyüttes táncosai, a Zornica Hagyományőrző Csoport, valamint a karcagi Biljana és a békéscsabai Balkán Néptáncegyüttes. A műsorban fellépet a Pravo zenekar, melyben a Magyar Állami Népi Együttes szólistái játszanak, valamit a T’Rakia zenekar és az 1991-ben alapított Rila zenekar.

A küszöbön álló gyermeknap alkalmából sok meglepetés várt a legkisebbekre is. A templomudvar zsúfolásig megtelt az ország minden részéből érkezett bolgárokkal, akik külön erre az ünnepre utaztak a fővárosba. Buszokkal jöttek a bolgárok Miskolcról, Debrecenből, Felsőzsolcáról, Pécsről, Szegedről, Sopronból és számos Budapest környéki településről.

Cirill és Metód napja a magyarországi bolgárok egyik legkedvesebb ünnepe, melyet Budapesten már a 20. század elejétől megülnek. Közösségünk fényképeket őriz a harmincas évek második feléből, melyek megörökítik e pillanatokat.

Az ünnepet eddig mindig vasárnap délelőtt tartottuk, de idén a szervezők a szombat mellett döntöttek, hogy az ország minden tájáról érkező bolgárok több időt tölthessenek együtt, hogy egész nap tarthasson az ünneplés, mielőtt mindnyájunkat újra elnyelnének a rohanó hétköznapok.

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete és a Bolgár Országos Önkormányzat nevében gratuláltunk Lili Zafirovának 80. születésnapja alkalmából.

Isten éltesse sokáig egészségben, legyen ihletett, energiával teli és mint mindig, sugárzó és szeretetet adó!

Március 3. - Bulgária felszabadulásának 145. évfordulója

2023. március 3-án koncerttel ünnepeltük meg Bulgária felszabadulásának 145. évfordulóját.

Március 3-i díjjal tüntették ki Kjoszeva Szvetlát és Doncsev Tosót.

Szent Trifon, a szőlő védőszentje

2023. február 12-én, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház szervezésében, megünnepeltük Szent Trifon, a szőlő védőszentje napját. A hagyománynak megfelelően a misét a szőlőmetszés rituáléja követte a Bolgár Ortodox Templom udvarán.

Szent Trifon a bolgár néphitben a szőlő védőszentje.

Ezen a napon mindenki elvégzi a szőlőmetszés szertartását: kelet felé fordul, keresztet vet és lemetsz néhány ágat egy vagy három tőről, a vágás helyét meglocsolja borral, és azt mondja: „Ahány csepp, annyi tő szőlő” A levágott ágakból koronát/koszorút fonnak, amelyet a sapkájukra vagy a kulacsukra tesznek, mások pedig hazaviszik azt a házioltárra.

BÁBANAP 2023.

Vasárnap, január 29-én a bolgár asszonyok újra összegyűltek, hogy megünnepeljék a bábanapot a Bolgár Művelődési Házban. A terem megtelt gyerekzsivajjal és női nevetéssel, a régi ismerősök vidám találkozásaival és az újszülöttek fogadásával.

Idén tizenöt gyermeket ünnepeltünk meg, akik a tavalyi évben vagy a pandémia alatt születtek.

A kicsik – a néhány hónapostól a kétévesig – elcsendesedtek édesanyjuk karjaiban és türelemmel viselték az áldásokat, a vajjal és mézzel kentük meg arcukat, hogy egészségesek és szerencsések legyenek, illetve a piros fonallal díszítettük fejüket - a lányokat azért, hogy hosszú és sűrű hajuk legyen, a fiúkat pedig, hogy legyen bajuszuk és szakálluk.

Az anyák bemutatták a babákat, elmondták gyermekük nevét és életkorát.

Minden baba kapott ajándékot a közösségtől: ruhácskákat, játékot és egy kis ezüst keresztet. Ajándékot kapott a bábaasszony is - Novakov Eszter.

A műsorban fellépett Wessely Ágnes, aki gyönyörűen, költői módon elénekelt két bolgár dalt, gitáron kísérve magát.

Ezt követően énekelt a két testvér Pap Lili és Nika, valamint Katona Viktória, akiket Simon Attila kísért zongorajátékával.

A Zornica Hagyományőrző Együttes megajándékozott minket néhány bolgár dallal és tánccal. A folklórcsoport az ünnep egyik legaktívabb résztvevője, nemcsak a programban való rendszeres részvétel miatt, hanem azért is, mert a formáció tagjai aktív résztvevői a kulináris versenynek.

A zsűri tagjai – Cvetkova Emília, Pejkova Nadezsda és Boneva Pavlina – lelkesen kóstolgatták a 47 ételt, hogy kiválasszák a négy kategória – előétel, főétel, desszert és hagyományos bolgár étel – győzteseit. Nem volt könnyű megtalálni a nyerteseket, mert a résztvevők mind megállapították, hogy az összes étel nagyon finom volt, és a zsűrinek bizony nehéz dolga volt. Hisz nagy szeretettel és jókedvvel készült minden finomság.

Január hatodika

Január hatodika egy izgalmas eseményekkel teli nap volt. Az ünnepi szentmise és a vízkereszti vízszentelés után a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ épülete legmagasabb pontjának elérése alkalmából magyar és bolgár szokás szerinti ünnepi szertartásra került sor.

A vízkereszt ortodox és hagyományos ünnep, amely mindig is helyet kapott a magyarországi bolgárok szokásrendszerében. Kora reggel a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban ünnepi istentiszteletet tartottak. Az áldás és a szenteltvíz szétosztása után a résztvevők a templom mellett épülő Bolgár Oktatási és Kulturális Központ mellett sorakoztak fel, hogy részt vegyenek az építkezés legmagasabb pontjának elérését ünneplő szertartáson.

A magyar hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétacsokrot helyeznek el. Az egyik építő beszédet mond. Ebben köszönetet mond egyrészt az építőknek és a tulajdonosnak, másrészt Isten áldását kéri a házra. Az ünnepi beszédet követően általában lakomát tartanak. A háztulajdonos a lakomával mond köszönetet az építkezésen dolgozóknak. Bulgáriában is létezik népszokás ennek megünneplésére.

Az ünnepség kezdetén dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke az épület tulajdonosai és a bolgár közösség nevében gratulált a mestereknek.

Köszöntő beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki dr. Muszev Dancsóval, Varga Szimeonnal, a magyar Országgyűlés bolgár szószólójával, Tanev Dimiterrel, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete elnökével, Karailiev Ivánnal, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökhelyettesével, Tancso Jancsev atyával és Nitti-Pállfy Zsuzsannával, a Possibuild Kft. és a Horváth Építő Zrt. építőipari cég képviselőjével együtt a bolgár és a magyar zászló színeiben pompázó szalagokat kötöttek arra a koszorúra, amelyet daruval emeltek fel az építkezés legfelső szintjére.

Ahogy Kozsuharov Ognjan szobrászművész fogalmazott, ezzel a szertartással leheltek lelket az új épületbe. Ezt követően a résztvevők együtt mentek a Dunához, ahol a kereszt vízbe dobásának szertartását végezték el.

Nemzetiségekért díjat kapott Bajcsev Péter

2022. december 16-än a Bolgár Művelődési Házban adták át a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott

tevékenységek elismerésére szolgáló Nemzetiségekért Díjakat.

Bajcsev Péter hagyományos bolgárkertész-családból származik, 1946. június 13-án született

Bugyin. Azon kevesek közé tartozik, akik egész életüket a kertészkedésnek szentelték mind a mai napig. Korábban zöldségtermesztéssel foglalkozott, jelenleg virágkertészete van. Többször nyújtott adományokat a Bolgár Művelődési Háznak és a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomnak.

Bajcsev Péter nagyon sokat tett a magyarországi bolgár közösségért. A kezdetektől fogva tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete vezetőségének hosszú ideig tagja volt. Évtizedeken át tagja volt az egyházbizottságnak. Hosszú éveken át volt a Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnöke, jelenleg az önkormányzat elnökhelyettese.

A minden évben megrendezésre kerülő dunaharaszti bolgár nap főszervezője, amely fontos esemény a magyarországi bolgárok életében.

Az ő kezdeményezésére épült Dunaharasztiban a bolgár ívókút.

2022. május 31-én tartotta meg tisztújító közgyűlését a Magyarországi Bolgárok Egyesülete

Pro Cultura Minoritatum Hungariae

A mai napon Karailiev Iván a Bolgár Országos Önkormányzat alelnöke vehette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat, több mint három és fél évtizedes példamutató, a magyarországi bolgár közösség érdekében végzett tevékenységéért.

 

Pro Cultura Minoritatum Hungariae

Gratulálunk Micov Ivánnak a megérdemelt elismerésért!

A mai napon a Bolgár Művelődési Házban átadásra kerültek a 2021. évi Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjak. Nagy örömünkre szolgál, hogy Micov Jordanov Iván elismerésben részesült a bolgár vallási közösségben és az egyházzenei életben végzett áldozatos, sok éves, magas színvonalú munkájáért. Az díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetiségekért is felelős tárca nélküli miniszter és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át.

 

A Bolgár Országos Önkormányzat "Március 3." díjjal tüntette ki Valeri Szimeonovot

A Bolgár Országos Önkormányzat Március 3. díjjal tüntette ki Valeri Szimeonovot, a bolgár Nemzetgyűlés alelnökét a bolgár-magyar barátság elmélyítéséért és a magyarországi bolgár közösség érdekében végzett munkájáért.
Varga Szimeon, Bolgár Nemzetiségi Szószóló március 2-án Szófiában, a Nemzetgyűlés épületében megrendezett ünnepségen adta át a díjat Valeri Szimeonovnak. Pozíciójával és befolyásával Valeri Szimeonov nagy mértékben hozzájárult a közösség létfontosságú problémáinak megoldásához. Közbenjárt azért, hogy a bolgár kormány 90.000 euró támogatást nyújtson a Bolgár Művelődéi Ház rekonstrukciójához, ami által Bulgária is hozzájárult ehhez a nagy jelentőségű projekthez.
A Magyar Állam támogatása mellett, Valeri Szimeonov, a bolgár Nemzetgyűlés alelnöke javaslatára a bolgár kormány is 1 millió euró támogatást biztosít az új kulturális-oktatási központ felépítéséhez a Bolgár templom és a Bolgár Művelődési Ház közvetlen közelében. Valeri Szimeonovnak köszönhetően kapta meg a Magyarországi Bolgárok Egyesülete a használati jogot a Vágóhíd utca 15. sz. alatti ingatlanra, amely magába foglalja a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomot is. Ennek eredményeképp az egyházi ingatlanban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre.
Dr. Muszev Dancso és Varga Szimeon a Soltész Miklós államtitkár által vezetett delegáció tagjai, amely kétnapos látogatáson tartózkodik Szófiában. Soltész Miklós köszönetet mondott Bojko Boriszovnak és Valeri Szimeonovnak a magyarországi bolgár közösségnek nyújtott támogatásért, és kiemelte, hogy Magyarországon 13 nemzetiség van, amelyek közül a bolgár az egyik legkisebb, de az egyik legerősebb is. Hozzászólásában dr. Muszev Dancso rámutatott, hogy egyre több bolgár politikus értékeli a határon túli bolgár közösségek szerepét, és komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ezek a közösségek hidat képezhessenek Bulgária és a világ között.

A Bolgár Országos Önkormányzat „Március 3.” díjat ad át Dr. Nikolaeva Marijának

A Bolgár Országos Önkormányzat „Március 3.” díjat ad át Dr. Nikolajeva Marijának a magyarországi bolgárok hagyományainak műveléséért és a bolgár kultúra megőrzéséért és terjesztéséért.
Nikolajeva Marija a bulgáriai Rusze-ban születetett 1933-ban.  
1958-ban férjével Mazsaroff Miklóssal, és édesanyjával együtt költöztek Magyarországra és letelepedtek Miskolcon.
2010-ig, összesen 52 éven át dolgozott Miskolc egyik legjobb szemész szakorvosaként - gyógyította a városban élő gyerekeket, fiatalokat és időseket is.
1995-ben megalakult a Miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, melynek Nikolaeva Marija alapító tagja volt, 3 évig elnöki tisztséget töltött be, majd 2009-ig a vezetőség tagjaként tevékenykedett a városban élő bolgárok összefogásáért. Sok éven keresztül volt tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak és kiemelkedő tevékenységével sokat tett a magyarországi bolgárok művészeti és a kulturális életéért.
13 évvel ezelőtt megalapította a „Mazsaroff Miklós képzőművészeti díjat”, melyet magánadományként maga finanszíroz. A díjjal a tehetséges fiatal képzőművészeket díjazzák és támogatják, hogy tovább folytassák alkotótevékenységüket.
Több kiállítást szervezett meg Miskolcon, Budapesten és Debrecenben.
Még 88 évesen is aktív, tervez és szervez, és a pandémia alatt megírta első önéletrajzi könyvét, „Életem itthon és otthon” mottóval, amelyet ki is adtak Szófiában, bolgár nyelven. Marijának 22 fős családja van. 3 gyermeke, 7 unokája és 5 dédunokája, akik Magyarországon születtek, de viszik tovább a bolgár hagyományokat. 

 

 

Трифон Зарезан

Честит Трифон Зарезан!

Един от най-веселите празници в общността ни.

Едни го обичат заради ритуала в двора на църквата, при който подрязваме лозата и я поливаме с вино.

Други заради  залъка от прясно опечената за празника погача,  глътката вино и свиването на  венеца от лозови пръчки.

Трети заради агнешката чорба и турнира по табла в културния дом.

Тази година ви честитим празника с този кратък монтаж от заснетите през годините на видеолента кадри и с няколко стари снимки.

Много от вас ще се познаят и може би ще забележат, че с времето едни са пораснали, други от нас са поостаряли, а някой са си отишли безвъзвратно...

Пазим традицията и като български народен празник го отбелязваме на деня на лозаря - 14 февруари, почитайки  всички лозари, градинари и винари.

 

Виртуална фотоизложба - Бабинден


Честит празник, мили жени!

В нашата общност от години се събираме да празнуваме Бабинден по това време. За съжaление тази година е по-различна. Пандемията ни попречи да се съберем. Но не може да ни попречи да сме заедно в спомените и мислите си. Предлагаме ви една малка виртуална фотоизлижба от мигове, откраднати от предишни години. Честитим празника на акушерките Виолета Фратер, Мария Кунчева и Естер Новаков.

Честит Бабинден!

 

A budapesti bolgár egyház vízkereszti szertartása a Dunán - 1931.

Iván-nap


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a mai napon jelentette be a IX. kerületi Vágóhíd utcai ingatlan szomszédságában álló Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartott sajtótájékoztatóján, hogy bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épül Budapesten, Ferencvárosban. A nemzetiségi intézmény várhatóan 2-3 éven belül készül el a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy 3 milliárd forintból: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, azaz több mint 350 millió forintot biztosít a beruházásra. 

A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról.

Az államtitkár szerint a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, valamint azt, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. A bolgárok több száz éves magyarországi jelenléte meghatározó mindkét nemzet tekintetében, az utóbbi száz év pedig valódi fejlődést jelentett a bolgár közösség számára - mondta Soltész Miklós.


 

Befejeződött a Bolgár Művelődési Ház bővítése!

Képek