|

MALKO TEATRO

A Malko Teatro az egyetlen határon túli hivatásos bolgár színház. Fő feladata, hogy utat törjön a bolgár kultúrának Magyarországon.

1996-ban Hadzsikosztova Gabriella és C. Nagy István létrehozott egy olyan színházat, ahol a saját művé­szi ízlésüknek és erkölcsi normáiknak megfelelően alkothatnak.

A Malko Teatro nyitott tér a művészetek közötti pár­beszéd számára. Előadásaiban ötvözi a tradíciót és az innovációt, az autentikus zenét és a jazzt, vala­mint a kortárs táncot, a képzőművészetet és az újmé­diát, létrehozva új formákat és műfajokat. A színház gyakran vendégszerepel Bulgáriában és számos nemzetközi színházi fesztiválon vesz részt. A Malko Teatro jelentősen hozzájárul egy színház szerető, a magas kultúra iránt fogékony fiatal nemzedék kine­veléséhez.

2010-ben Hadzsikosztova Gabriella a Magyar Köztár­saság Arany Érdemkereszt kitüntetését vehette át. 2013-ban a Malko Teatrónak ítélték a Nemzetisége­kért Díjat. 2014-ben C. Nagy István, a színház főrende­zője elnyerte a Bolgár Kulturális Minisztérium rangos elismerését, az „Arany Évszázad” – Nagy Simeon Pecsétjét.